ارتباط صنعت و دانشگاه؛ از شعار تا واقعیت
مقوله ارتباط صنعت و دانشگاه چند سالی است که مطرح است، موضوعی که اگر به طور کامل محقق شود میتواند باعث شود رویکرد صاحبان صنایع با نگاه به داخل تغییر کند و دانشگاهها بسیاری از گره های کشور و صنایع را با راه حلهای خود باز کنند.
به گزارش روابطعمومی ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات، در دنیای امروز، ارتباط صنعت و دانشگاه نقش موثری در رشد و توسعه کشورها و حضور آنها در جوامع بینالمللی دارد. با توجه به رشد لحظهای تکنولوژی و رقابت شدید بین کشورها در عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، برخورداری از دانش روز و دستیابی به روشهای نوین بهترین راهحل برای گام برداشتن در مسیر پیشرفت در زمینههای گوناگون، بهخصوص در عرصه تکنولوژی است.
برای رسیدن به چنین هدفی مهم است که مراکز علمی، صنعتگران و بنگاههای اقتصادی کشور با یکدیگر تعامل داشته باشند. در واقع، میتوانیم بگوییم اگر در یک جامعه توجهی به ارتباط صنعت و دانشگاه نشود آن جامعه هیچگاه جزو کشورهای توسعهیافته و پیشرفته نخواهد نشد. برای این که کشوری در جوامع بینالمللی بهعنوان یک کشور توسعهیافته شناخته شود علاوه بر داشتن سیستم اقتصادی سالم، باید پیشرفت خود را در گرو رشد و توسعه در عرصه تکنولوژی بداند و برای رسیدن به این هدف تلاش کند. ارتباط صنعت با دانشگاه یک رابطه برد – برد است.
* چه کسانی در ایجاد ارتباط صنعت و دانشگاه نقش ایفا میکنند؟
همانطور که گفته شد رشد اقتصادی یک جامعه در گرو ارتباط صنعت و دانشگاه و پیشرفت کشور در عرصه تکنولوژی است. توسعه تکنولوژی با به کار گرفتن علم در راستای تولید ماشینهای جدید یا ابداع روشهای جدید و بهینه برای انجام امور اتفاق میافتد. بنابراین، توسعه تکنولوژی مستلزم ارتباط صنعت و دانشگاه است. این ارتباط در قالبهای مختلفی به وجود میآید.
اولین روش ایجاد ارتباط صنعت و دانشگاه به کار گرفتن نیروهای ماهر و متخصص در بازار کار است. دانشگاهها و مراکز علمی مسئول آموزش و تربیت نیروی انسانی مورد نیاز عرصههای مختلف صنعت هستند. این افراد با اشتغال در بازار کار و به کار گرفتن تخصص خود موجب پیشرفت و ایجاد رونق اقتصادی میشوند.
گاهی ارتباط صنعت و دانشگاه در قالب سرمایهگذاری شرکتها و سازمانها در پروژههای علمی اتفاق میافتد. حمایت مالی سازمانها زمینه مناسبی برای انجام تحقیقات گسترده در حوزههای ناشناخته، کشف روشهای نوین و بهینه برای انجام کارها و ساخت ماشینهای جدید فراهم میکند.
هر پیشرفتی که از تعامل علم و صنعت حاصل شود موجب ارتقای رتبه، توسعه و پیشرفت هر دو طرف میشود. سازمانها و صنایع با بهکارگیری روشهای علمی میتوانند در بازارهای اقتصادی رقابت کنند و سود به دست بیاورند. حضور در بازارهای اقتصادی، بهخصوص بازارهای بینالمللی، باعث افزایش ارزش سهامهای سودآور شرکتها و رونق شرایط اقتصادی جامعه میشود.
البته نباید از خاطر برد که دولتها نقشی اساسی در ایجاد ارتباط صنعت و دانشگاه دارند. فراهمسازی یک بستر مناسب مهمترین نقش دولت در ارتباط صنعت و دانشگاه است. دولتها باید قوانین، تسهیلات و شرایطی را به وجود بیاورند که مراکز علمی و بنگاههای اقتصادی بتوانند قراردادهای مشارکتی موثری را امضا کنند. علاوه براین، دولتها باید این امکان را در اختیار صنعت بگذارند تا با عرضه سهامهای سودآور خود در بازارهای بورس و اوراق بهادار، سرمایه مورد نیاز برای همکاری با مراکز علمی یا توسعه کار خود را به دست آورند. با این روش تمایل سازمانها و شرکتها برای سرمایهگذاری در مطالعات تحقیقاتی و به کار گرفتن علم در صنعت افزایش پیدا میکند.
بنابراین، دولتها، دانشگاهها، مراکز علمی، سازمانها و شرکتهای صنعتی میتوانند با شکل دادن یک همکاری موثر و کارآمد گامی بزرگ در توسعه تکنولوژی و بهبود شرایط اقتصادی کشور بردارند.
* تاثیر ارتباط صنعت و دانشگاه بر زندگی افراد جامعه چگونه است؟
ارتباط صنعت و دانشگاه موجب انجام مطالعات بیشماری میشود که بر افزایش ارزش و اعتبار دانشگاه، رشد و توسعه صنعت و در آخر بر زندگی مردم جامعه اثر میگذارد. مزایای حاصل از ارتباط صنعت و دانشگاه به سه دسته اصلی تقسیم میشوند. که در ادامه به توضیح هر کدام از این موارد میپردازیم.
1- مزایایی که دانشگاه از آنها بهره میبرد.
2- مزایایی که صنعت از آنها بهره میبرد.
3- مزایایی که مردم و جامعه از آنها سود میبرند.
ضعف در به روزرسانی تکنولوژی تولید داخلی، توجه نکردن به نیروی انسانی کارآمد داخلی، نداشتن آگاهی دانشگاهها از مسائل، نداشتن تمرکز دانشگاهها بر خواستههای صنعت برای رفع مسائل آنها و ایجاد نوآوری، نبود ارتباط سرفصلهای آموزشی با نیازها و خواستهای صنعت و جامعه و سرمایهگذاری نکردن صنعت برای نوآوری و تولیدات از جمله عوامل کمرنگ بودن ارتباط صنعت و دانشگاه است.
ارسال به دوستان