فناوری را در تقویم اتصال‌پذیری و ارتباطات ورق بزنیم

ما می‌خواهیم در این ستون تنها بخشی از تاریخ را که روند توسعه و گسترش تکنولوژی‌های مختلف را در خود دارد، بررسی کنیم. اینجا ممکن است گاهی به مرور مراحل رشد یک تکنولوژی و گاهی هم به مرور اتفاقات یک روز مشخص از تقویم آن بپردازیم.

۲۹ اکتبر روز جهانی اینترنت

اینترنت! آیا می‌توانید روزی بدون اینترنت را تصور کنید؟ آیا جهان امروز ما بدون اینترنت زنده می‌ماند؟ اینترنت، واقعیت زندگی امروز همه ماست.

به گزارش روابط‌عمومی ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات، شاید وابستگی خیلی از افراد به اینترنت شبیه وابستگی حیات انسان به اکسیژن است. این یک اغراق پوچ و توخالی نیست، بلکه حقیقتی است که همه انسان‌ها در آن شناور هستند بدون اینکه متوجه آن باشند. تنها زمانی این حقیقت را درک خواهید کرد که روزی از خواب بیدار شوید و به شما بگویند که اینترنت دیگر در دسترس نیست.

اینترنت بزرگترین سیستمی است که تاکنون به دست انسان طراحی، مهندسی و اجرا شده است. اکنون انسان‌ها می‌توانند با چند کلیک و یا چند ضربه بر روی تلفن همراه هوشمند خود به اخبار سراسر جهان دست یابند. در حال حاضر برقراری تماس‌های ویدیویی با افرادی در چهار گوشه جهان، نه تنها عجیب نیست بلکه به موضوعی عادی و پیش پاافتاده تبدیل شده است.

* مهم‌ترین کارکردها و مزایای اینترنت

۱. جست‌وجوی اطلاعات
از اینترنت می‌توان برای جستجوی اطلاعات استفاده کرد. مرورگرهایی مانند کروم، موزیلا، سافاری و غیره به افراد کمک می‌کنند تا به اطلاعات بسیاری دسترسی پیدا کنند.
با ارائه یک پایگاه داده کامل از تمام اطلاعات موجود در جهان، زحمت مردم کاهش پیدا کرده است.

 

آموزش و یادگیری در اینترنت

۲. آموزش و یادگیری
قدرت اینترنت در طول روزهای همه‌گیری کرونا و زمانی که مدارس و کلاس‌های آموزشی بسته شده بودند، به همگان نمایش داده شد.اینترنت در این دوران نقش بزرگی را در جهان بازی می‌کرد. به عنوان مثال وجود پلتفرم‌های گوناگون در اینترنت باعث می‌شد که برگزاری کلاس‌های آموزشی به خصوص برای یادگیری زبان‌های خارجی به تاخیر نیفتند و در کنار این فرصت‌ها دسترسی همه به برترین مدرسان امکان‌پذیر شد.

۳. دسترسی به اخبار و انتشار آن‌ها
یکی از بهترین چیزهای اینترنت این است که مردم را به روز نگه می‌دارد و اطلاعات روز را از هر نقطه جهان به سایر نقاط دیگر منتقل می‌کند. مهم نیست که حجم رویدادها و وقایع روزانه چه قدر باشد. اینترنت نیازی به صبر کردن برای انتشار اطلاعات روزانه ندارد. با وجود اینترنت در کسری از ثانیه اطلاعات هر گوشه این دنیا برای سایرین نمایش داده می‌شود.

 

۴. استفاده از شبکه‌های اجتماعی
محبوب‌ترین چیز در مورد اینترنت رسانه‌های اجتماعی آن است. مردم بیشتر وقت خود را در فیس بوک، واتس اپ، اینستاگرام، توییتر، لینکدین و بسیاری دیگر می‌گذرانند.

۵. سرگرمی
همیشه اینترنت ابزاری برای دسترسی اخبار و اطلاعات روز نیست. بسیاری مواقع برترین و هیجان‌انگیزترین سرگرمی‌ها تنها در فضا اینترنتی یافت می‌شوند.
به عنوان مثال اگر شما زبان آموز باشید می‌توانید با بازی‌های اینترنتی میزان تسلط خود را به زبان مورد نظرتان بررسی کنید و حتی مهارت‌های زبانی خود را تقویت کنید، یا پخش‌های زنده‌ای که از برترین رویدادها در سراسر جهان پخش می‌شوند می‌توانند شیرین‌ترین لحظات شما را خلق کنند و هزاران هزار سرگرمی دیگر که می‌توانید با یک جست‌جوی ساده در فضای اینترنت به آن‌ها دسترسی پیدا کنید.

 

۶. خرید آنلاین
سفارش آنلاین محصولات آسان به نظر می‌رسد. امروزه مردم ترجیح می‌دهند از فروشگاه‌های آنلاین برای خرید محصولات استفاده کنند، زیرا در زمان کم‌تر به سادگی به محصولات زیادی دسترسی پیدا می‌کنند و دایره وسیع‌تری برای انتخاب محصول پیش روی خود دارند.

۷. تراکنش‌های دیجیتال
بانکداری اینترنتی، موبایل بانک و کیف پول الکترونیکی برخی از امکانات موجود در اینترنت هستند.

* تاریخچه اینترنت
اینترنتی که ما امروزه می‌شناسیم با آن چه که در ابتدا بوده بسیار متفاوت است. آغاز پیدایش اینترنت را می‌توان به دهه 1960 میلادی نسبت دارد که در آن زمان، دولت آمریکا طرحی به نام آرپا برای مرتبط ساختن رایانه‌های سازمانی بزرگ به یکدیگر در دست اجرا داشت. در 29 اکتبر 1969 (7 آبان 1348) اولین انتقال اینترنتی صورت گرفت و نخستین ایمیل ارسال شد. با این حال کلمه «اینترنت» در سال 1974 (1353) توسط گروهی از محققان ابداع شد.

* شاید این تاریخچه برای شما هم جالب توجه باشد:
- در سال 1982 فقط 50 صفحه در اینترنت وجود داشت.
- در سال 1990 مایکروسافت ویندوز 3 یعنی نخسین سیستم عامل جهانی خود را معرفی کرد.
- در سال 1994 یاهو وب‌سایت خود را به راه انداخت.
- در سال 1995 وب‌سایت گوگل راه‌اندازی شد و در سال 2005 وب‌سایت یوتیوب متولد شد.
- در سال 2008 تعداد کاربران فعال ماهانه فیس‎بوک به 100 میلیون نفر رسید.
- در سال 2015 سود گوگل به 75 میلیارد دلار بالغ شد.

* اهداف روز جهانی اینترنت
روز جهانی اینترنت هر ساله به منظور ترویج این اختراع بزرگ و به مناسبت سالگرد اولین اتصال اینترنتی در سال ۱۹۶۹ جشن گرفته می‌شود. این روز همچنین روزی برای درخواست دسترسی به اینترنت برای همه است؛ زیرا تعداد قابل توجهی از مردم در سراسر جهان هنوز این روز را نمی‌شناسند و حتی به اینترنت دسترسی ندارند. هدف اصلی این روز این است که اینترنت به تمام مردم جهان شناسانده شده و ابزار لازم به دسترسی به آن‌ها داده شود. اولین بار در 29 اکتبر سال 2005 (7 آبان 1384) روز جهانی اینترنت جشن گرفته شد و سال به سال بر شکوه این مراسم افزوده می‌شود.

گفتنی است این مراسم یک وب‌سایت مخصوص به خود هم دارد که با آدرس www.theinternetday.com در دسترس عموم قرار دارد.

در 29 اکتبر ما مهمترین اختراع در تاریخ بشر را جشن می‌گیریم. هر چند اینترنت بدون یک میلیون اختراع مهمی که پیش از آن پدید آمده، شکل نمی‌گرفت ولی به سختی می‌توان اختراع دیگری یافت که به اندازه اینترنت تا این حد بر انسان‌ها اثرگذار بوده باشد.

با وجود اینترنت می‌توانید در هر ساعتی از شبانه‌روز کتاب صوتی گوش دهید، می‌توانید به پادکست‌ها گوش دهید، می‌توانید به منابع آموزشی زبان‌های خارجی دسترسی پیدا کنید، به سادگی با دوستان خود در هر نقطه از این کره خاکی به صورت تصویری و صوتی صحبت کنید، می‌توانید در هر ساعتی از شبانه‌روز به برترین منابع علمی دنیا دسترسی داشته باشید و…

//isti.ir/Zpfy