شناسایی و ثبت مخارج تحقیق و توسعه به عنوان دارایی شرکت‌های دانش‌بنیان

شرکت‌های دانش‌بنیان با بهره‌گیری از نوآوری و فناوری‌های نوین، نقش مهمی در توسعه اقتصادی کشور ایفا می‌کنند. یکی از مهم‌ترین چالش‌های این شرکت‌ها، تامین مالی فعالیت‌های تحقیق و توسعه (R&D) است.

به گزارش روابط‌عمومی ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات،  در راستای فعالیت‌های تحقیق و توسعه (R&D)، شناسایی و ثبت مخارج تحقیق و توسعه به عنوان دارایی، فرصت جدیدی را برای رشد و توسعه این شرکت‌ها فراهم آورده است.

* اهمیت شناسایی مخارج تحقیق و توسعه به عنوان دارایی:
- جذب سرمایه‌گذاران: ثبت مخارج R&D به عنوان دارایی، ارزش شرکت را افزایش داده و برای سرمایه‌گذاران جذاب‌تر می‌کند.
- کاهش هزینه‌های مالیاتی: بسیاری از کشورها، از جمله ایران، مشوق‌های مالیاتی برای شرکت‌هایی که در فعالیت‌های تحقیق و توسعه سرمایه‌گذاری می‌کنند، در نظر گرفته‌اند.
- تسهیل دسترسی به تسهیلات مالی: بانک‌ها و موسسات مالی، شرکت‌هایی که دارای دارایی‌های نامشهود مانند مخارج R&D هستند را برای اعطای تسهیلات، مشتریان مطمئن‌تری می‌دانند.
- ارتقای جایگاه شرکت در بازار: شرکت‌هایی که در فعالیت‌های تحقیق و توسعه سرمایه‌گذاری می‌کنند، معمولاً دارای محصولات و خدمات نوآورانه‌تر و رقابتی‌تری هستند.

* نحوه محاسبه هزینه های تحقیق و توسعه:
- فهرستی از تمام هزینه ها در بودجه تهیه کنید
- هر مورد را برای استفاده های احتمالی در آینده بررسی کنید
- تمام هزینه های سرمایه ای را به عنوان دارایی ثبت کنید
- ارزش استهلاک را تقسیم و کم کنید
- تمام هزینه های انجام شده را به عنوان هزینه ثبت کنید

* شناخت و اندازه گیری هزینه های تحقیق و توسعه به عنوان دارایی های نامشهود
از آنجا که هر رویداد مالی برای ما حسابداران حائز اهمیت بوده و باید در دفاتر ثبت گردد، در اینجا موضوعی که برای ما اهمیت دارد نحوه ثبت و شناسایی مخارج تحقیق و توسعه و این موضوع که آیا این مخارج هزینه هستند یا دارایی هستند . در استاندارد شماره 17 حسابداری ایران در رابطه با نحوه ثبت و شناسایی مخارج تحقیق و توسعه رهنمودهایی ارائه شده است.

طبق بند 41 استاندارد 17 نتیجه میگیریم که مخارج تحقیق در هیچ مرحله ای نباید به عنوان دارایی شناسایی شود و همواره جزء هزینه های دوره وقوع می باشد
ولی مخارج توسعه به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول که معیارهای شناسایی به عنوان دارایی را ندارند مانند و مخارج تحقیق به عنوان هزینه در دوره وقوع شناسایی می شوند.

دسته دوم که معیارهای شناسایی به عنوان دارایی را دارند در دوره وقوع به عنوان دارایی ثبت و شناسایی می شوند. طبق بند 44 استاندارد حسابداری شماره 17 تنها در صورتی که مخارج توسعه دارای کلیه شرایط زیر باشد می توان به عنوان دارایی شناسایی نمود:

1- امکان پذیری تکمیل دارایی نامشهود از نظر فنی، به گونه‌ای که برای استفاده یا فروش آماده شود
2- قصد واحد تجاری برای تکمیل دارایی نامشهود و استفاده یا فروش آن
3- توانایی واحد تجاری برای استفاده یا فروش دارایی نامشهود
4- ایجاد منافع اقتصادی آتی توسط دارایی نامشهود. ازجمله، واحد تجاری بتواند وجود بازار برای دارایی نامشهود یا محصول آن و سودمندی آن در صورت استفاده داخلی را اثبات کند
5- دسترسی به منابع کافی فنی، مالی و سایر منابع برای تکمیل، توسعه و استفاده یا فروش دارایی نامشهود
6- توانایی واحد تجاری برای اندازه‌گیری مخارج قابل انتساب به دارایی نامشهود به‌گونه‌ای اتکاپذیر طی دوره توسعه

* همانطور که واضح است مخارج توسعه ای که حائز کلیه شرایط بالا بطور همزمان باشد کمتر پیش می آید. نمونه فعالیت‌های توسعه شامل موارد زیر است:
1- طراحی، ساخت و آزمایش نمونه‌ها و مدل ها قبل از مرحله تولید یا استفاده
2- طراحی تجهیزات، الگوها و قالبها براساس فناوری جدید
3- طراحی، ساخت و آزمایش جایگزین انتخابی برای مواد خام، تجهیزات، محصولات، فرایندها، سیستم ها یا خدمات جدید یا بهسازی شده.

ویدئو ها

//isti.ir/ZgXy