فضای مجازی، استفاده حقیقی
فضای مجازی به بخش تفکیکناپذیری از زندگی انسانها تبدیل شده و زندگی جوامع بشری را تحت تاثیر قرار داده است. امروز فضای مجازی دیگر مجازی نیست بلکه واقعیت رو به توسعه در زندگی مردم است؛ بنابراین، در فضای مجازی باید حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد.
به گزارش روابطعمومی ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات، رهبر انقلاب در بیانات خود فرمودهاند: دستگاههای مختلفی در فضای مجازی حضور دارند اما حضور در این فضا باید یک حضور جریانساز باشد، ضمن اینکه بهترین راه شناسایی و ارتباط با گروههای مؤثر فرهنگی و یافتن سؤالها و سرنخهای فکری آنان، استفاده از فضای مجازی است.
عدم حکمرانی بر فضای مجازی و نبود مدیریت بر این فضا بارها از سوی رهبر انقلاب مورد انتقاد قرار گرفته است. اهمیت فضای مجازی و دغدغههای حاکم بر این فضا طی سالهای اخیر در بیانات رهبر انقلاب بارها شنیده شده است و ایشان در اظهارات متعددی غفلت از آسیبهای مرتبط با این فضا را گوشزد کردهاند و تعابیری راهبردی به کار گرفتهاند.
فضای مجازی به بخش تفکیکناپذیری از زندگی انسانها تبدیل شده و زندگی جوامع بشری را تحت تاثیر قرار داده است. این فضا از یک سو ممکن است به رشد ارگانیسم جامعه و نهادهای آن کمک کند و آن را به بلوغ و توسعه برساند و ازسوی دیگر، آن رابه توموری تبدیل کند که به تدریج بافت سیاسی، فرهنگی و اجتماعی جامعه را به نابودی بکشاند.جریانسازی یکی از مهمترین اهداف شبکههای مجازی است که از طریق آن، بر اذهان و رفتار جوامع اثر گذاشته و آنها را در راستای مقاصد خویش هدایت میکنند. نظام سلطه و دستگاه اطلاعاتی غرب و آمریکا با سوءاستفاده از این فضا، دست به تغییر نگرش مردم میزنند. از این رو هرگونه بیتوجهی و غفلت نسبت به این پدیده، صدمات و آسیبهای خطرناکی را متوجه جامعه خواهد کرد.
عدم حکمرانی بر فضای مجازی و نبود مدیریت بر این فضا بارها از سوی رهبر انقلاب مورد انتقاد قرار گرفته است. اهمیت فضای مجازی و دغدغههای حاکم بر این فضا طی سالهای اخیر در بیانات رهبر انقلاب بارها شنیده شده است و ایشان در اظهارات متعددی غفلت از آسیبهای مرتبط با این فضا را گوشزد کردهاند و تعابیری راهبردی به کار گرفتهاند.ایشان در جایی فرمودند: «اگر من امروز رهبر انقلاب نبودم حتماً رئیس فضای مجازی کشور میشدم» که این بیانات اهمیت فضای مجازی را نشان میدهد.
در جایی دیگر نیز فرموده رهبر انقلاب اینگونه است: «اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی است». رهبر معظم انقلاب اسلامی همچنین در اولین دیدار رئیس جمهور و دولت چهاردهم به موضوع فضای مجازی پرداخت. ایشان گفتند امروز فضای مجازی دیگر مجازی نیست بلکه واقعیت رو به توسعه در زندگی مردم است؛ بنابراین، در فضای مجازی باید حکمرانی قانونمند وجود داشته باشد.
ایشان تعبیر سابق خود از فضای مجازی کشور به رها و ول بودن را ناشی از نبود حکمرانی قانونمند خواندند و تاکید کردند: اگر در این زمینه خلأ قانونی دارید، قانون مورد نیاز را ایجاد کنید و بر اساس آن زمام کار را به دست بگیرید، همچنانکه در همه دنیا با جدیت این کار را میکنند.رهبر انقلاب تأکید کردند نقض حکمرانی قابل قبول نیست، کشور در اختیار شما است و در قبال آن وظیفه و مأموریتی دارید و نباید اجازه دهید حکمرانی شما را نقض کنند.
توجه رهبر معظم انقلاب روی این مسئله، صرفاً مطالبهای از این دولت و آن دولت نیست و با یک جستوجوی ساده در بیانات ایشان میشود فهمید از گزارههای پرتکرار یک دهه گذشته و خطاب به دستگاهها و قوای مختلف حاکمیتی بوده است. در حالی که این اظهارات و تعابیر راهبردی مقام معظم رهبری، تبیین اهمیت فضای مجازی را به همراه دارد و یکی از اولویتها و ارجحیتهای مدیریت اجرایی کشور را به روشنی بیان میکند،فضای مجازی تقریباً در همه کشورها با قوانین خاصی مدیریت میشود.
تجربههای کشورهای مختلف نشان میدهد عدم قانونمندی در فضای مجازی میتواند امنیت داخلی و نظم عمومی هر جامعهای را بهشدت به مخاطره بیندازد، به همین دلیل بسیاری از دولتها با تصویب قوانین مؤثر در پی تبدیل تهدیدهای فضای مجازی به فرصتی برای پیشرفت کشور خویش هستند.
فضای مجازی باید مدیریت شود
کارشناسان نیز بر حکمرانی قانونی در فضای مجازی تاکید دارند و مدعی هستند فضای مجازی تقریباً در همه کشورها با قوانین خاصی مدیریت میشود و حاکمیت بر فضای مجازی با اعمال محدودیتها ازجمله موضوعاتی است که تاکنون توانسته جلوی آسیبهای بسیاری را بگیرد اما در کشور ما مغفول مانده است.
از تجربیات کشورهای اسلامی استفاده کنیم
در حوزه فضای مجازی به قانون نیاز داریم. فضای مجازی همانند فضای حقیقی در حاکمیت دولت است و همانگونه که دولت موظف به تامین امنیت به عنوان وظیفه در فضای واقعی دارد باید در این فضا هم انجام دهد.
کشورهای مختلف بسته به دکترین حکمرانی خودشان نظام متفاوتی در کنترل فضای مجازی دارند و با پلتفرمهای خطاکار برخورد قاطعانهای میکنند. مهمترین مانعی که در کشور ما وجود دارد نداشتن یک شهر مجازی است. به عنوان مثال کشور مالزی با تاسیس یک شهرمجازی همه نمایندگان پلتفرمهای خارجی را به آنجا فراخوانده است. اگر محتوای مخالف نظام را منتشر کنند با پلتفرم خاطی برخورد میکند.در قطر، امارات متحده عربی و ویتنام و دیگر کشورها هم به همین صورت است. اما در کشور ما این پلتفرمها به دلیل تحریمها نمایندهای ندارد اما میتوانیم از تجربیات کشورهای اسلامی استفاده کنیم.
در حال حاضر با مجموعهای از پلتفرمها روبهرو هستیم که پشتوانه نظام صهیونیسنی و غربی دارند. اگر بتوانیم این فضا را مدیریت کنیم شاید بتوانیم نظر مقام معظم رهبری را هم در این حوزه جلب کنیم. انتشار اخبار کذب علیه افراد، نهادهای رسمی و غیردولتی و دیگر مراجع اگر در فضای حقیقی باشد فرد تعزیر شده و با وی برخورد میشود همین روند در فضای مجازی هم باید باشد.
نگاه رهبر انقلاب به حوزه فضای مجازی و فناوریهای پیشرفته و در لبه علم و تکنولوژی دنیا، نگاهی فرصتمحور در کنار توجه به مخاطرات و ملاحظات این عرصه است؛ نگاهی عمیق و روبهجلو که صرفاً فناورانه با موضوعات برخورد ندارد و ابعاد عمیقتر و پیچیدهتری از آنها را نیز مدّ نظر قرار داده و دیگران را نیز نسبت به آن هوشیار میکنند. توجّه نکردن به این مطالبات فقط باعث از دست رفتن فرصتها و عقبماندگی نمیشود، بلکه میتواند خطرات و چالشهایی جدّی نیز به دنبال داشته باشد که با توجّه به سرعت تحوّلات و پیشرفتهای علمی، میتواند جبرانناپذیر نیز باشد.
9 آذر روز جهانی امنیت سایبری، فرصتی برای تأکید بر اهمیت حفاظت از اطلاعات و سیستمهای دیجیتال در برابر تهدیدات سایبری است. هدف گرامی داشت این روز افزایش آگاهی در مورد اهمیت امنیت سایبری و خطرات ناشی از حملات سایبری است. با افزایش آگاهی در مورد امنیت سایبری می توانیم از خود و سازمان خود در برابر این حملات محافظت کنیم.
ارسال به دوستان