نشست خبری معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور با حضور جمع کثیری از اصحاب رسانه برگزار شد.
روح الله دهقانی: «تمرکز ارزیابیهای جدی و حضوری بر روی شرکتهای دانشبنیان نوآور و فناوری خواهد بود که بازی اصلی دست آنها است.»
روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییس جمهور در نشست خبری سالیانه در جمع خبرنگاران حاضر شد و به پرسشهای اصحاب رسانههای مختلف در خصوص شرکتهای دانشبنیان، تسهیلات معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری به زیستبوم فناوری، نوآوری و اقتصاد دانشبنیان پاسخ داد.
تصویب سرمایه 10 هزار میلیارد تومانی برای صندوق پژوهش فناوری هوش مصنوعی
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهوری با اشاره به رتبه 17 ایران در علم هوش مصنوعی و رتبه 70 تا 80 در کاربردهای این فناوری گفت: از مهمترین لازمهها برای توسعه کاربردهای هوش مصنوعی، بهرهمندی از زیرساختها و امکانات کاربری است و عزم دولت برای توسعه این زیرساختها، با ایجاد زیرساختی برای ارائه خدمات اپراتوری به مخاطبان، جزم شده است.
دهقانی با اشاره به حمایت جدی دولت از توسعه زیرساختها و راهبری فناوری هوش مصنوعی گفت: سال گذشته گفتوگوها و تعاملات گسترده ای با دستگاههای مختلف شکل گرفت و تمامی دستگاههای اثرگذار از شخص رییس جمهوری محترم تا سازمان برنامه و بودجه و دیگر بخش ها، بر ضرورت شکلگیری یک مرکز ملی و شورای ملی راهبری در حوزه هوش مصنوعی به توافق رسیدند. با مطالعه و بررسی مدل های مختلف در کشورهای مختلف توسعه هوش مصنوعی در کشورهای مختلف، پس از ده ها جلسه با متخصصان و صاحب نظران حوزه هوش مصنوعی قرار بر این شد که یک شورای ملی راهبردی، کار نظارت، تنظیم گری، فراهم آوری و کمک به توسعه زیرساخت های کلان هوش مصنوعی را عهدهدار شود. مرکز ملی هوش مصنوعی ذیل رییس جمهور تشکیل و با معرفی اعضای شورای راهبری، نشستهای مختلفی با بخشهای مختلف از جمله صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق توسعه ملی برگزار شد تا در نهایت، ایجاد صندوق پژوهش فناوری با سرمایهگذاری 10 هزار میلیارد تومانی مصوب شد.
وی با بیان اینکه «مرکز ملی هوش مصنوعی» در اولین گام خود کمک به ایجاد و توسعه یک اپراتور هوش مصنوعی را در کشور عهدهدار شده است، افزود: این اپراتور قرار است سه خدمت مهم و زیرساختی برای توسعه هوش مصنوعی شامل ایجاد یک «مزرعه پردازشی بزرگ»، مراکز داده یا دیتاسنتر بزرگ و نیز کتابخانههای بزرگ مانند کتابخانه های بزرگ زبانی و تصویری را ارائه بدهد. این اپراتور هوش مصنوعی، خدمات سه گانه یادشده را در اختیار دانشگاهها، پژوهشگران، سازمانها و نهادها قرار خواهد داد و امید داریم همان طور که توسعه خدمات اینترنت نسل چهارم تلفن همراه، تحولی را در اقتصاد دیجیتال و کسب و کارهای این حوزه به ارمغان آورد، راه اندازی این مرکز و ارائه خدمات اپراتوری بتواند زمینه ساز تحول هوش مصنوعی در کشور شود.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور با اشاره به ضرورت نقش آفرینی همه دستگاهها در تحول هوش مصنوعی کشور عنوان کرد: مرکز ملی هوش مصنوعی، ماهیت و کاربردی فراتر از معاونت علمی دارد و معاونت علمی قرار است یکی از کمک کنندهها به این مرکز باشد؛ بنابراین از همه دستگاهها دعوت می کنم به توسعه این مرکز کمک کنند. ستاد هوش مصنوعی معاونت علمی قرار است با استفاده از ابزارهای این اپراتور به دانشگاهها، متخصصان، پژوهشگران و شرکتهای دانشبنیان و فناور کمک کند تا زمینه را برای توسعه این فناوری راهبردی و آیندهساز فراهم کنند.
دهقانی با اشاره به همکاریها برای تامین امکانات سختافزاری توسعه فناوری هوش مصنوعی گفت: پییشبینی میشود تا پایان سال جاری، بتوانیم به چندصد GPU دسترسی پیدا کنیم. اما امروز مسأله اصلی تحریم تجهیزات توسعه هوش مصنوعی است و این چالش نه فقط فراروی ایران بلکه دیگر کشورهای حتی کشوری مانند عربستان سعودی قرار دارد که علیرغم صرف هزینه خرید صدها دستگاه، نتوانسته تجهیزات خریداری شده را دریافت کند. با پیگیریهای معاونت علمی و توجه به اقدامات خوبی که توسط بخش خصوصی انجام شده، امیدداریم این چالش برطرف شود.
رشد 100 درصدی شرکتهای دانشبنیان بورسی تا پایان امسال
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور با اشاره به حمایت از مردمیشدن شرکتهای دانشبنیان با ورود این شرکتها به بازار بورس گفت: یکی از مصادیق بلوغ شرکت های دانش بنیان که نشانگر واقعی اقتصاد دانش بنیان هستند، عرضه این شرکت ها در بازار سرمایه و ورود به بورس است.
وی با اشاره به تسهیلگری حدأکثری برای ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار بورس، ضمن اتخاذ تمهیدات لازم برای تضمین امنیت سرمایههای مردم گفت: شرکتها برای ورود به بورس، نیازمند احراز صلاحیت های فنی و مالی هستند لذا شرکتهایی که مستقیماً با دادهها و سرمایه مردم سرو کاردارند یک مرحله در معاونت علمی، بررسی میشوند. با توجه به ضرورت تضمین امنیت داده و سرمایههای مردمی، بررسیهای دقیقی صورت میگیرد و مشخص میشود که شرکت از لحاظ ابعاد و اندازه، امن بودن برای سرمایه گذاری مردم و شفافیت فرآیندها، قابلیت ورود به بازار بورس را دارد یا خیر. این امر توسط کارگروهی در معاونت علمی انجام میگیرد تا ضمن بررسی های لازم را از حیث صلاحیت و شفافیت، امنیت مالی و دادهای مردم تضمین شود.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییسجمهور ادامه داد: خوشبختانه با ایجاد بازارهای تخصصی و تعریف شاخص های جدید در بورس حضور شرکت های دانش بنیان در بورس رشد قابل توجهی داشت و اکنون بالغ بر 108 شرکت دانش بنیان در بورس حضور دارند و امید داریم این میزان تا پایان سال جاری، رشد دو برابری داشته باشد.
تخصیص متناسب حمایتها در قالب نظام ارزیابی جدید دانشبنیانها
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور با بیان اینکه تصویب و اجرای «نظام جدید ارزیابی شرکتهای دانشبنیان» گامی در راستای تسهیل ایجاد دانشبنیانهای نوپا، کمک به توسعه فعالیت شرکتها متناسب با ابعاد و اندازه و تخصیص حمایتهایی متناسب با ماهیت و نیاز این شرکتها است، افزود: در قالب نظام جدید ارزیابی شرکتهای دانش بنیان، علاوه بر سطح فناوری، میزان ایجاد اشتغال تخصصی و گردش مالی شرکت ها هم بررسی می شود و شرکت ها در این نظام جدید ارزیابی، به سه دسته دانشبنیان نوپا، فناور و نوآور تفکیک میشوند. بر مبنای معیارهای نظام ارزیابی جدید، بالاتر بودن سطح فناوری شرکت از میانگین فناوری کشور مورد توجه است و میزان رشد شرکت، ایجاد اشتغال و گردش مالی مد نظر قرار میگیرد و متناسب با نوع هر شرکت، حمایتها به صورت دقیق و متناسب، اختصاص مییابد.
دهقانی ادامه داد: در نتیجه اجرای نظام جدید ارزیابی و شناخت شرکتهای دانشبنیان، در حال حاضر قریب به هفت هزار شرکت نوپا، دو هزار شرکت نوآور و دو هزار شرکت فناور در کشور فعالیت دارند. معاونت علمی نیز متناسب با ماهیت، ابعاد، گردش مالی و روند فعالیت هرکدام از این شرکتها، حمایتها و تسهیلات را تخصیص میدهد.
وی با اشاره به محول شدن فرآیند ارزیابی شرکتهای دانشبنیان به 10 پارک علم و فناوری معتمد کشور و تسهیل فرآیند دانشبنیان شدن هستههای فناور دانشگاهی افزود: در قالب نظام ارزیابی جدید، پارکهای علم و فناوری صاحب تجربه و معتمد به عنوان کارگزار ارزیابی شرکتهای دانشبنیان نوپا، کمککار معاونت علمی شده اند با ارزیابی این دسته از شرکتها توسط پارکهای علم و فناوری، فرآیند دانشبنیان شدن و طی فرآیندهای کاری برای گروههای فناور دانشگاهی تسهیل خواهد شد و عمده ارزیابیها به صورت غیر حضوری صورت میگیرد.
دهقانی تصریج کرد: پیش بینی می شود در سال جاری و به کمک این نظام ارزیابی، حمایت از شرکت ها متوازنتر پیش برود، شناخت از نقاط ضعف و توانمندی شرکتها، شکلی واقعی تر و شفاف تر پیدا کند، ضمن آنکه تعداد قابل توجهی از شرکتها و هستههای فناور دانشگاهی و تحقیقاتی نوپا، آسانتر و سریعتر در قالب شرکتهای دانش بنیان نوپا به زیست بوم فناوری و نوآوری ملحق شوند.
ارسال به دوستان