بررسی 10 روند نوظهور برتر در تامین امنیت اینترنت اشیا
امنیت اینترنت اشیا زیرمجموعهای از امنیت سایبری است که بر حفاظت، نظارت و رفع تهدیدات مربوط به اینترنت اشیا یا شبکه دستگاههای متصل که دادهها را از طریق اینترنت جمعآوری، ذخیره و به اشتراک میگذارد، تمرکز میکند.
به گزارش روابطعمومی ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات، اینترنت اشیا (IoT) زندگی، کار و فعالیتهای روزانه ما رو متحول کرده. این رویاهای ما بود که در خانهای بیدار بشیم که سیستم به طور خودکار چراغهای اتاق و ترموستاتها را تنظیم میکند و پردهها به صورت خودکار مطابق تنظیمات از پیش تعریف شده کنار بروند. یا مثلا قهوهساز بلافاصله کار خودشو انجام میدهد و میتوانیم پیش بینی هوا و اخبار مهمی را که دنبال میکنیم در گجتهای هوشمند مانند نمایشگر یا آینه هوشمند مشاهده کنیم. البته فراموش نکنیم که این سطح از راحتی با نیاز مبرم به امنیت قوی اینترنت اشیا گره خورده است.
1- احراز هویت دستگاه
کنترل دسترسی، پایه و اساس احراز هویت دستگاه اینترنت اشیا به شمار میاد. دادههای حساسی که در شبکه به اشتراک میزارین برای کاربرانی که به دستگاههای اینترنت اشیا دسترسی دارند نیز قابل مشاهده است. احراز هویت دستگاه اینترنت اشیا تضمین میکنه که فقط دستگاههای مجاز، به سیستم شما متصل میشن. روشهای رایج احراز هویت شامل کلیدهای رمزنگاری، گواهیهای دیجیتال امن، تشخیص چهره یا احراز هویت بیومتریک میشه.
2- رمزگذاری دادهها
رمزگذاری دادههای منتقل شده بین دستگاههای اینترنت اشیا و سیستمهای پشتیبان برای جلوگیری از شنود و دستکاری بسیار مهمه. پروتکلهایی مانند TLS/SSL از ارتباطات ایمن و محافظت از اطلاعات حساس محافظت میکنن. RSA ،ECC و DSA تعدادی از پرکاربردترین الگوریتمهای رمزگذاری نامتقارن هستن. یک گزینه محبوب برای محافظت از امضای دیجیتال، روشهای تبادل کلید و ارتباطات RSA است. ECC هم برای زمینههای محدود به منابع مانند دستگاههای تلفن همراه و اینترنت اشیا کارآمد و ایدهآل ظاهر میشه.
3- بوت امن و بهروزرسانیهای میانافزار
دستگاهها باید مکانیسمهایی رو برای نصب بهروزرسانیهای میانافزار مجاز و امضا شده در خود داشته باشن. هنگامی که هرگونه تغییر غیرقانونی، از جمله معرفی بدافزار یا کد مخرب، شناسایی میشه، راهاندازی ایمن از بوت شدن دستگاه جلوگیری میکنه. این امر از دسترسی و دستکاری غیرمجاز جلوگیری و یکپارچگی دستگاه رو در طول چرخه حیات پروژه حفظ میکنه.
4- مجوز و کنترل دسترسی
شناسایی دستگاه با احراز هویت انجام میشه و دسترسیها از طریق مجوز اعطا میشن. کنترلهای دسترسی و احراز هویت، اتصالات دستگاه اینترنت اشیا رو ایمن میکنه و از اطلاعات خصوصی در برابر هکرها و کاربران غیرمجاز محافظت میکنه.
مدیریت دسترسی مبتنی بر نقش، محدودیتهایی رو برای افرادی که:
- میتونن از دستگاههای اینترنت اشیا استفاده کنن
- کارهایی که مجاز به انجام با دستگاههای اینترنت اشیا هستن
- و کسانی میتونن به دستگاههای اینترنت اشیا دسترسی داشته باشند و این دستگاهها رو کنترل کنن
محدود میکنه. این امر امنیت کلی رو بهبود میبخشه و احتمال اقدامات غیرمجاز رو کاهش میده.
5- امنیت شبکه
امنیت شبکه به سیاستها و رویههای محافظت از زیرساخت شبکه و دستگاههای متصل اشاره داره. هدفش هم محافظت از شبکهها و دستگاههای اینترنت اشیا در برابر حملات سایبری، دسترسی غیرقانونی و نقض دادهها است. محافظت از شبکه اینترنت اشیا در برابر تهدیدات و حملات خارجی از طریق فایروالها، سیستمهای تشخیص نفوذ و سیستمهای جلوگیری از نفوذ به حفظ ارتباط مستمر و ایمن کمک میکنه.
6- مدیریت دستگاه و امنیت چرخه حیات
مدیریت دستگاههای اینترنت اشیا شامل مفهوم، طراحی، تولید، توزیع، نصب و کنارگذاری(از رده خارج کردن) میشه. مدیران فناوری اطلاعات برای اطمینان باید بر تمام مراحل نظارت کنن. این موضوع باعث میشه که دستگاهها همیشه به صورت ایمن و به درستی کار خودشون رو ادامه بدن. رویههای آماده سازی دستگاه و از رده خارج کردن برای حفظ امنیت در طول چرخه عمر دستگاه بسیار مهمه. این پروسه شامل از کار انداختن ایمن دستگاهها برای جلوگیری از بروز نقض احتمالی امنیتی میشه.
7- امنیت فیزیکی
محافظت از دستگاههای اینترنت اشیا در برابر دستکاری فیزیکی یا سرقت، اقدامی کاملا ضروریه. اقداماتی مانند مهر و مومهای غیرقابل دستکاری یا محفظهها میتونه امنیت فیزیکی رو افزایش بده و از دسترسی غیرمجاز جلوگیری کنه. دستگاههای منطبق با استانداردها رو انتخاب کنین، دائماً اونها رو نظارت کنین و از امنیت شبکه قوی برای محافظت از دستگاههای اینترنت اشیا اطمینان حاصل کنین.
8- APIها و رابط های امن
ایمن سازی APIها و رابط ها بر اساس بهترین شیوهها برای جلوگیری از دسترسی یا دستکاری غیرمجاز دستگاههای اینترنت اشیا بسیار مهمه. APIها محدودیتهای دسترسی رو در رابط های خود اعمال میکنن و به طور انتخابی دسترسی افراد یا برنامههای مورد تایید رو محدود میکنن.
9- حفاظت از حریم خصوصی
جمعآوری و مدیریت دادههای کاربر توسط قوانین حفاظت از دادهها (مانند GDPR) بسیار ضروریه. ناشناس سازی یا نام مستعار دادهها به محافظت از حریم خصوصی کاربر در صورت لزوم، کمک بسزایی میکنه. حذف اطلاعات قابل شناسایی شخصی (PII) از مجموعه دادهها یا جایگزینی آن با نام مستعار، احتمال افشای اطلاعات حساس رو در هنگام نقض دادهها کاهش میده. علاوه بر این، به دست آوردن توافق صریح کاربر و حفظ شفافیت در مورد استفاده از دادهها به تقویت اعتماد و تضمین پایبندی به مقررات حفظ حریم خصوصی کمک میکنه.
10- رویههای امنیتی نظارت و حسابرسی
حفظ یکپارچگی و امنیت اکوسیستمهای اینترنت اشیا مستلزم رسیدگی و نظارت منظم امنیتی خواهد بود. با پیچیدهتر شدن شبکههای اینترنت اشیا، نظارت کامل و مداوم برای شناسایی خطرات و انجام اقدامات فوری ضروری است.

ارسال به دوستان