در حال بروزرسانی می باشد.

سیستم روشنایی هوشمند چیست؟

سیستم روشنایی هوشمند از جمله حوزه‌های جدید در سیستم مدیریت ساختمان است و در بیشتر ساختمان‌های هوشمند امروزی به کار می‌رود.

استفاده از این سیستم‌های هوشمند برای کنترل روشنایی ساختمان‌ها باعث بهینه سازی مصرف انرژی و ایجاد رفاه بیشتر برای ساکنان ساختمان می‌شود.

سیستم روشنایی هوشمند چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی در زمینه اتوماسیون، افراد به دنبال ساختمانی هستندکه امکانات بیشتری داشته باشد. در یک ساختمان با سیستم روشنایی هوشمند (Smart Lighting System) شما می‌توانید به راحتی و به کمک یک اپلیکیشن و موبایل هوشمند به صورت خودکار روشنایی یک محیط را کنترل کنید. مثلا قبل از وارد شدن به اتاق خواب لامپ‌ها را روشن کنید و بدون آن که به خود زحمت دهید تنها با لمس یک دکمه روی گوشی هوشمند خود لامپ‌ها را خاموش کنید.

روشنایی هوشمند حتی برای افزایش امنیت و جلوگیری از سرقت از منزل شما نیز می تواند به کار رود. زمانی که در خانه نیستید می توانید از راه دور چراغ‌های قسمتی از منزل را روشن کنید و حضور افراد را در خانه شبیه سازی کنید. این نوع سیستم روشنایی می‌تواند تصمیم‌گیری کند، برنامه‌های از پیش مشخص شده را دنبال کند و یا به وسیله سیستم‌های کنترل از راه دور کنترل شود.

سیستم روشنایی هوشمند چیست


کاربرد سیستم روشنایی هوشمند 
سیستم روشنایی هوشمند علاوه بر آسایش و رفاه باعث زیبایی محیط زندگی و کار شما می شود. تحقیقات نشان داده است که میزان کافی نور محیط بر خواب افراد و به ویژه در خلق و خوی آن ها تاثیر می گذارد؛ پس با این سیستم دیگر نگرانی از این بابت نخواهید داشت. چون این سیستم میزان نور محیط را هر لحظه در حالت استاندارد نگه می دارد. 
مثلا در طول یک روز آفتابی در صورت اجازه ساکنین منزل، پرده‌ها را به صورت خودکار کنار می‌زند و بلعکس در طول شب پرده‌ها بسته شده و لامپ‌های منزل روشن می‌شود.

کاربردهای سیستم روشنایی هوشمند


انواع سیستم روشنایی هوشمند
بر اساس کاربردها و نحوه کنترل کردن این سیستم های هوشمند می توان آن ها را به سه دسته زیر تقسیم کرد:

  1. لامپ هوشمند (Smart Light Bulb)
  2. چراغ های هوشمند متصل به هاب (Smart Light Connected with the hub)
  3. چراغ های حسگر حرکت (Motion Sensing Lights)

لامپ هوشمند

لامپ های هوشمند

لامپ‌هایی که با سیستم Wi-Fi کار می‌کنند یکی از کم هزینه‌ترین راه حل‌های دستیابی به سیستم روشنایی هوشمند هستند. این لامپ‌ها عموماً در سرپیچ‌های معمولی موجود در ساختمان‌ها نصب می‌شوند. ساکنین ساختمان می‌توانند این لامپ ها را به Wi-Fi موجود متصل کرده و سپس به راحتی آن را از راه دور کنترل کنند. 

از ویژگی های این استفاده از این نوع لامپ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت کنترل از راه دور
  • شدت روشنایی قابل تنظیم
  • برنامه ریزی
  • تغییر رنگ نور لامپ به دلخواه
  • سازگار با تکنولوژی IFTTT (مخفف If This Then That)

چراغ های هوشمند متصل به هاب

چراغ های هوشمند متصل به هاب

سیستم‌های موجود برای هوشمندسازی ساختمان را می‌توان به وسیله اضافه کردن لامپ‌هایی که با همان تکنولوژی ارتباطی کار می‌کنند، گسترش داد. در این نوع سیستم روشنایی، لامپ‌ها به وسیله اتصال به Hub به شبکه موردنظر متصل خواهند شد و از معایب این سیستم می‌توان به عدم کارایی آن بدون حضور Hub اشاره کرد.

چراغ‌های حسگر حرکت

چراغ های سنسور حرکت دار

از سنسورهای PIR (تشخیص حرکت) برای راه اندازی یک سیستم روشنایی حسگر حرکت استفاده می‌شود. این سنسور با تشخیص حرکت به چراغ فرمان روشن شدن می‌دهد. برای مثال چراغ‌های حسگر حرکت وقتی یک شخص به آن ها نزدیک شود روشن می‌شوند. از کاربردهای این نوع سیستم می‌توان به روشنایی در بخش‌های لابی یا راهروهای ساختمان و یا جاده‌های کم تردد اشاره کرد.

قیمت سیستم روشنایی هوشمند ساختمان

قیمت

با توجه به تمایل انسان برای داشتن رفاه بیشتر همه افراد تمایل دارند که خانه‌ای هوشمند داشته باشند؛ اما شاید هر موقع به هزینه‌هایی که در پی خواهد داشت فکر می‌کنند، از این کار منصرف شوند. باید توجه کرد که سیستم روشنایی هوشمند چندین سال است که وارد بازار شده است و از قیمت آن به علت تنوع وجود برندها و شرکت‌های عرضه کننده کم شده است. اگر بخواهیم این سیستم را در راه پله‌ها و پارکینگ مجتمع‌ها به کار ببریم، با توجه به صرفه جویی‌هایی که در مصرف انرژی الکتریکی انجام می‌گیرد، یک سرمایه گذاری منطقی محسوب می‌شود.

روش های مدیریت سیستم روشنایی
روش های مختلفی از دیرباز تا به امروز برای کنترل روشنایی محیط به کار برده شده است. 

در زیر به روش های مختلف آن پرداخته ایم.

سیستم روشنایی دستی (Manual)

سیستم روشنایی دستی

ساده‌ترین روش کنترل میزان نور یک محیط روش دستی (Manual) است. در این سناریو، روشن و خاموش شدن یک لامپ به وسیله یک شخص و با زدن یک کلید انجام می گیرد. حال این کلیدها می‌توانند از قدیمی‌ترین نوع کلیدها تا جدیدترین آن ها باشند. کلیدهای قدیمی که به صورت رله‌ای عملکرد دارند و جدیدترین آنها که به صورت کلیدهای هوشمند روشنایی در خانه‌ها به کار می‌رود. کلیدهای هوشمند روشنایی به صورت لمسی (touch) هستند.

روشنایی هوشمند با تشخیص حضور

روشنایی هوشمند با تشخیص حضور

همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم اکثرا از این روش در راه پله‌ها و پارکینگ‌ها استفاده می‌شود. در این روش از سنسور‌های حرکت استفاده می‌شود و این سنسورها به سیستم روشنایی محیط متصل هستند. در صورت حرکت فرد یا جسمی که در محدوده دید این سنسورها باشد، لامپ‌های محیط برای مدت زمان معینی روشن می‌شوند. این مدت زمان در اکثر چراغ‌های دارای سنسور حرکت قابل تنظیم هستند.

سیستم روشنایی هوشمند زمان بندی شده

سیستم روشنایی هوشمند زمان بندی شده

این روش کنترل شدت روشنایی برای مکان‌هایی مناسب است که برای مدت زمان معین و در بازه‌های تکراری باید روشن باشند. برای مثال می‌توان به روشنایی تابلوهای تبلیغاتی در خیابان‌ها یا سیستم روشنایی معابر اشاره کرد. برای انجام این سناریو از تایمرها استفاده می‌شود که می‌توانند در بازه‌های دقیقه، ساعتی، روزانه و… تنظیم شوند.

سیستم روشنایی اتوماتیک

سیستم روشنایی اتوماتیک

یکی از روش‌های مدیریت سیستم روشنایی هوشمند استفاده از سنسورها برای ساخت سیستم اتوماتیک است. با استفاده از سنسور روشنایی یا لوکس متر که در محیط نصب می‌شود، میزان شدت روشنایی یا همان میزان نور محیط سنجیده می‌شود و در نهایت به کمک یک کنترلر تصمیم‌گیری می‌شود که کدام سری از لامپ‌ها روشن شوند. 

برای مثال اگر سه ردیف لامپ داشته باشیم که فاصله آنها از پنجره متفاوت است، شدت روشنایی در نزدیکی هر ردیف از لامپ‌ها به کمک فتوسل اندازه گیری می‌شود. در لامپ‌های ردیف اول به علت نزدیکی به پنجره، شدت روشنایی بیشتر است؛ لذا سیستم کنترل تصمیم گرفته که لامپ‌های این قسمت خاموش باشند. به همین ترتیب لامپ‌های سری دوم و سوم نیز متناسب با میزان نوری که در آن قسمت وجود دارد، روشن می‌شوند.

جمع بندی 
همانطور که ملاحظه کردید این سیستم‌ها دارای تنوع بالایی بوده و با توجه به نیاز می‌توان یک یا چند نوع از آن ها را برای ساختمان‌ها انتخاب کرد. علی رغم این که راه اندازی اولیه این سیستم‌ها ممکن است در ابتدا هزینه بر به نظر بیاید؛ اما در طول مدت استفاده به علت صرفه‌جویی در مصرف انرژی بازگشت سرمایه بسیار بالایی خواهد داشت. پس برای سیستم مدیریت ساختمان و بهینه سازی مصارف حتما سیستم های روشنایی هوشمند را در نظر داشته باشید.

//isti.ir/Z3Xx