در حال بروزرسانی می باشد.

شهر هوشمند چه ویژگی هایی دارد؟

با توسعه و گسترش شهرها، نیاز به هوشمندسازی آنها به صورت جدّی احساس می‌شود. شهرهای هوشمند یکی از فاکتورهای مهم توسعه و رشد کشورها در حال حاضر و دهه‌های آینده محسوب می‌شود. بنابراین کشورها چندین سال است که به دنبال اجرای پروژه‌های هوشمندسازی در سطح شهرهای بزرگ خود هستند.

به گزارش روابط‌عمومی ستاد توسعه فناوری‌های اتصال‌پذیری و ارتباطات، شهر هوشمند یک سیستم پیچیده و به هم پیوسته است که از فناوری‌های جدید برای مدیریت کارآمدتر طیف گسترده‌ای از خدمات شهری مانند سیستم‌های حمل و نقل عمومی و خصوصی، منابع انرژی و آب، طرح‌های حفاظت شهری، سرزندگی فضاهای عمومی و تجاری، استفاده می‌کند. 

مزایای شهر هوشمند و هوشمندسازی شهر چیست؟
هوشمندسازی شهر به مجموع‌های از فناوری‌ها و راهکار‌هایی اطلاق می‌شود که به منظور بهبود عملکرد و کیفیت زندگی در شهر‌ها استفاده می‌شود. مزایای اصلی هوشمند سازی شهر عبارتند از:
بهبود کیفیت زندگی: شهر هوشمند با استفاده از فناوری‌های نوین همچون اینترنت اشیا ، در حوزه‌های مختلف، امکانات بهتری را برای شهروندان فراهم می‌کند.  برای مثال، با استفاده از سامانه‌‌های هوشمند ترافیک، میزان ترافیک و زمان رسیدن به مقصد کاهش می‌یابد و شهروندان می‌توانند زمان بیشتری را صرف فعالیت‌های مورد علاقه خود کنند.

مدیریت منابع بهینه: شهر هوشمند قادر است منابع مختلف مانند انرژی، آب، فاضلاب و پسماندها را به صورت بهینه مدیریت کند. این فرآیند توسط سیستم‌های هوشمند مانند شبکه‌های برق هوشمند و مدیریت هوشمند آب، انجام می‌شود. این سیستم‌ها مصرف منابع را کاهش داده و در نتیجه محیط زیست پایدار خواهد ماند.

افزایش امنیت: با استفاده از فناوری‌های امنیتی مانند دوربین‌های مداربسته، سیستم‌های تشخیص تخلف و اعلام خطر، امنیت شهروندان ارتقاء می‌یابد. سیستم امنیتی شهر هوشمند، هنگام وقوع جرائم اطلاع رسانی به مراجع مربوط را انجام داده و از وقوع جرم پیشگیری می‌کند. فناوری‌های امنیتی شهر هوشمند، به طور سریع به رخدادهای غیر طبیعی اطرافشان واکنش نشان داده و اطلاع رسانی‌های لازم را انجام می‌دهند.

خدمات عمومی بهتر: شهر هوشمند امکان ارائه خدمات عمومی بهتر و کارآمدتر را فراهم می‌کند. به این روش که سیستم‌های هوشمند مدیریت پارکینگ، ارسال اطلاعات درباره ترافیک، میران آلودگی هوا را به شهروندان را انجام داده و دسترسی آسان به خدمات عمومی شهر را ایجاد می‌کند.

استفاده بهینه از فناوری: شهر هوشمند با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، مانند اینترنت اشیا، هوش مصنوعی و تحلیل داده‌ها، اطلاعات مفید و غیر مفید را از هم جدا ساخته و امکان مدیریت درست شهر را فراهم می‌کند.

اتصالات بی سیم: شهرهای هوشمند با ایجاد بستر مناسب برای اتصال بی سیم به اینترنت، امکان استفاده نامحدود (از نظر مکان و زمان) کاربران از اینترنت را فراهم می‌کند.

مدیریت ترافیک: مدیریت بهینه ترافیک و جابجایی درون شهری از جمله اهداف هوشمندسازی شهر است. استفاده از سامانه‌های هوشمند جهت کنترل ترافیک و اطلاع‌رسانی به رانندگان می‌تواند باعث کاهش ترافیک و زمان رانندگی شود.

مدیریت انرژی: داشتن سیستم‌های مدیریت انرژی، از دیگر اهداف مهم شهر هوشمند است. استفاده بهینه از منابع انرژی، تولید و استفاده از انرژی تجدیدپذیر و کاهش مصرف انرژی در ساختمان‌ها و اماکن عمومی از جمله وظایف سیستم مدیریت انرژی است.

مدیریت پسماندها: داشتن راهکارهای نوآورانه برای مدیریت پسماندها، به داشتن یک شهر پاکیزه کمک خواهد کرد. جمع‌آوری و دفع بهینه پسماندها، بازیافت و استفاده مجدد از مواد قابل بازیافت و کاهش تولید زباله‌ها از وظایف مدیریت پسماند در شهر هوشمند است.

سیستم‌های حمل و نقل هوشمند: فناوری‌های هوشمند در حوزه حمل و نقل مزیت مهمی برای شهر هوشمند به شمار می‌رود. زیرا این سیستم به بهبود مدیریت سیستم‌های حمل و نقل عمومی، افزایش استفاده از حمل و نقل عمومی و کاهش آلودگی هوا و ترافیک کمک می‌کند.

معایب هوشمندسازی شهر چیست؟
هرچند که شهر هوشمند دارای مزایای فراوانی است، اما ممکن است معایبی نیز داشته باشد که به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

حریم خصوصی: نگرانی که عموم مردم جهت استفاده از سنسورها و دستگاه‌های هوشمند‌ جدارند، حفظ حریم خصوصی شان است. زیرا این دستگاه‌ها حجم عظیمی از داده‌ها را جمع‌آوری می‌کنند و در صورت وجود ایرادی در دستگاه، امنیت این اطلاعات به خطر می‌افتد.

وابستگی به فناوری: شهر هوشمند به شدت به فناوری و ارتباطات وابسته است. در صورت خرابی یا از کار افتادن سامانه‌ها، ممکن است خدمات شهری ناپایدار شده و مردم با مشکل مواجه شوند.

عدم تعادل اجتماعی: شهر هوشمند می‌تواند منجر به ایجاد فاصله اجتماعی در بین مردم گردد. مناطق پرجمعیت و پولدار قادر به استفاده از فناوری هوشمندتر و بهتر خواهند بود، در حالی که مناطق محروم و کمتر توسعه یافته، توانایی تهیه و پیاده سازی امکانات پیشرفته را نخواهند داشت. این موضوع باعث ایجاد شکاف‌های اجتماعی و تفاوت‌های اقتصادی بین مناطق می‌شود.

هزینه‌های بالا: پیاده‌سازی شهر هوشمند نیازمند سرمایه‌گذاری بزرگی برای پیاده سازی و ایجاد زیرساخت‌های شهر است. همچنین متقاضیان شهر هوشمند باید، هزینه‌های نگهداری، تعمیرات و به‌روزرسانی سامانه‌های هوشمند را نیز در نظر داشته باشند.

نیاز به همکاری و هماهنگی: برای پیاده‌سازی یک شهر هوشمند، همکاری و هماهنگی عظیمی باید وجود داشته باشد تا یک شهر بی عیب و نقص به وجود آید.


//isti.ir/Zyhy