خودروهای متصل چگونه هستند؟

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، خودروهای متصل با امکانات بیشتر و پیشرفته‌ای در اختیار کاربران قرار می‌گیرند. همانطور که مشخص است این امکانات از ابتدا به این صورت نبوده‌اند و دارای تاریخچه هستند.

با انتشار گسترده دستگاه‌ها برای پردازش، جمع‌آوری و تبادل اطلاعات بین کاربران و ارائه دهندگان خدمات، دیجیتالی شدن امکان‌پذیر شده است. گوشی‌های هوشمند کاربران، حسگرهای محلی سازی داخل خودرو و اجزای مخابراتی، و دستگاه‌های زیرساختی برای شناسایی و نظارت بر شرایط ترافیکی، بستر حمل و نقل دیجیتال و هوشمند را فراهم می‌کند. اینها در مجموع حجم عظیمی از داده‌ها را ایجاد می‌کنند که منبع اصلی استفاده از هوش مصنوعی در حمل و نقل است و به رایانه‌ها اجازه می‌دهد تا فعالیت‌هایی (مانند رانندگی) را برای انسان انجام دهند. 


خودرو متصل چیست؟
خودرو متصل خودرویی است که توانایی ارتباط دوطرفه با سیستم‌های خارج از خودش با استفاده از اینترنت را دارا باشد. معمولاً با استفاده از یک شبکه محلی بی‌سیم می‌توانند به اینترنت و داده‌ها دسترسی پیدا کنند و پس از آن این داده‌ها را به اشتراک بگذارند. این سیستم‌های خارجی می‌توانند شامل تلفن همراه، دیگر وسایل نقلیه و مراکز اورژانس باشند. باید به این نکته توجه داشت که ارتباطات خودرو متصل فراتر از یک ارتباط ساده با تلفن همراه است که فقط امکانات محدودی را در اختیار کاربران قرار می دهد.

عملکرد های خودرو های متصل
خودروهای متصل به دلیل فضا و اجزا و وسایل پیشرفته می‌توانند در بسیاری از موارد در طول روز به افراد کمک‌رسانی کنند. در ادامه به معرفی برخی از این امکانات می‌پردازیم.
   * خودرو متصل شما می‌تواند دارای یک سیستم نظارت بر ترافیک داشته باشد. از این طریق اگر توقفی در راه وجود داشته باشد، به شما هشدار می‌دهد و مسیری جایگزین به شما ارائه خواهد داد. 
   * برای مثال هنگام خارج شدن از خانه در روزهایی که خیلی گرم و خیلی سرد است. می‌توانید چند دقیقه قبل از خروج خودرو خود را روشن کنید و در ادامه کولر یا بخاری خودرو با توجه به شرایط آب و هوایی شروع به کار خواهد کرد. یا هنگام فراموشی جای پارک خودرو شما می‌تواند چراغ یا بوق بزند تا بتوانید خودرو خود را پیدا کنید.
   * در هنگام کمبود وقت می‌توان مسئولیت پارک کردن را به عهده خودرو گذاشت. امکان پارک کردن را نیز دارا هستند. 
   * گاهی اوقات در زمان سفر با مکان‌های جدید و ناآشنا، اطلاعاتی از هتل‌ها و یا پارکینگ‌های آنجا در دست نیست. خودروهای متصل می‌توانند با شناسایی این مکان‌ها برای شما هتل و پارکینگ رزرو کنند. 

ارتباطات خودرو‌های متصل بر‌ پایه چه چیزی است؟ 
زیر‌ساختی برای حمل‌و‌نقل هوشمند فراهم شده است که به خودرو‌های متصل کمک می‌کند تا از تمام کارایی خود استفاده کنند. این زیر‌ساخت شامل سنسور‌ها، دوربین‌ها و تگ‌های RFID هستند که بر خیابان‌ها و چهار‌راه‌ها نظارت می‌کنند. این تجهیزات توانایی شناسایی ترافیک و هدایت ترافیک به‌منظور کاهش ترافیک را دارا هستند. علاوه‌ بر آن می‌توانند مسافت میان مبدا و مقصد را پیدا کنند؛ این مورد به افزایش امنیت عابران پیاده، موتور‌سواران و دوچرخه‌سواران کمک می‌کند. در این‌ صورت در‌ هنگام وقوع تصادف یا حادثه به‌ دلیل ازدحام کم‌تر امکان مدیریت بهتر و کمک‌رسانی سریع‌تر وجود دارد. با گذشت زمان این فناوری‌ها پیشرفت خواهند کرد؛ به‌طوریکه پیش‌بینی می‌شود با استفاده از داده‌های گذشته، احتمال ترافیک را قبل از وقوع تشخیص دهند.

انواع ارتباطات خودرو متصل با محیط پیرامون 
هویت این فناوری بر‌پایه برقراری ارتباط است که در غیر‌ این‌ صورت این فناوری قابلیت خود را از دست خواهد داد. یک خودرو متصل به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات باید با منابع اطلاعات و داده‌ها در ارتباط باشد. پنج شیوه مختلف در برقراری ارتباط با محیط پیرامون و گفت‌و‌گو با دیگر تجهیزات وجود دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم. 


ارتباط با فضای ابری
از طریق این اتصال خودرو می‌تواند با برقراری ارتباط با سایر خودروها و همچنین تجهیزاتی که آنها هم به فضای ابری متصل هستند، مشکلات خود را شناسایی کند. با استفاده از ارتباط‌های دو سویه بین این تجهیزات امکان اتصال با دستیاران دیجیتالی و جمع‌آوری و ارسال اطلاعات وجود دارد. برای مثال هنگامی که چند خودرو از طریق فضای ابری با یکدیگر در ارتباط هستند اطلاعات مسیرها را از جمله ترافیک و یا مشکلات جاده‌ها را با یکدیگر تبادل می‌کنند.

ارتباط با زیر ساخت‎‌ها
با ارتباط دو طرفه خودروها با زیر ساخت‌های جاده‌ای، راننده‌ها در برابر هشدارها می‌توانند مناسب‌تر و بهتر تصمیم بگیرند. زیر ساخت‌ها مانند دوربین‌ها، چراغ‌های راهنمایی و رانندگی، نشانگرهای خیابان و علائم جاده‌ای و اطلاعات مانند شرایط آب و هوایی، محدودیت در سرعت و تصادفات هستند. در نتیجه درصد تصادفات و خسارت های جاده کاهش می‌یابد.

ارتباط با عابران پیاده
در این نوع ارتباط که به آن ارتباط خودرو با عابران پیاده می‌گویند، خودرو با استفاده از حسگرهای مختلف متوجه وجود عابران پیاده در اطراف خودرو می‌شود. بنابراین با هشدار به راننده او را هم از وجود این عابران آگاه می‌سازد.

ارتباط با شبکه‌های اینترنتی
این اتصال این امکان را به خودرو می‌دهد تا همانند گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها و دیگر فناوری‌ها رفتار کند. همچنین اتصال با فضای ابری، اتصال با زیر ساخت‌ها و عابران پیاده از این طریق صورت می‌گیرد.

ارتباط خودرو با همه چیز
یکی از پیشرفته‌ترین شیوه‌های ارتباطی این شیوه است؛ ارتباط خودرو با همه چیز که با نام X۲V شناخته می‌شود. در این شیوه امکان تبادل اطلاعات و برقراری ارتباط میان همه اتومبیل‌ها و سیستم‌های زیر‌ساختی وجود دارد. همه وسایل نقلیه که شامل خودرو‌ها، بزرگ‌راه‌ها، کشتی‌ها، قطار‌ها و هواپیما‌ها می‌شوند در این شیوه می‌توانند با یک‌دیگر ارتباط بگیرند و داده‌های خود را منتقل کنند. 

مثال‌هایی از توانایی‌های خودرو‌های متصل
   * خودرو‌های متصل موقعیت جغرافیایی خود را با خودرو‌های دیگر به اشتراک می‌گذارند. با انجام این امر جریان‌های ترافیکی پر‌سرعت می‌توانند به راحتی و بدون هیچ مشکلی با یکدیگر همراه شوند. این مساله موجب کاهش ازدحام و ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های بزرگ‌راه‌ها و حتی موجب کاهش ترافیک در داخل شهر‌ها می‌شود.
   * در بسیاری از مواقع افراد در تشخیص حق تقدم با مشکل مواجه می‌شوند. این فناوری کمک می‌کند تا در تقاطع‌ها و چراغ‌های راهنمایی، خودرو‌ها با یک‌دیگر ارتباط بگیرند و شناسایی کنند تا حق تقدم با چه کسی است.
   * در روز‌های شلوغ یا در موارد دیگر امکان یافتن پارکینگ مناسب وجود ندارد. این خودرو‌ها می‌توانند با اتصال به شبکه‌های شهری پارکینگ‌های مناسب را پیدا کنند و کمک کنند تا از مسیر‌هایی که شلوغ هستند یا در‌حال تعمیر هستند دوری کنید.
    * مهم‌ترین آن برقراری ارتباط میان خودرو‌ها است که بدون هیچ تأخیر و درنگی انجام می‌گیرد. این ارتباطات که میان فناوری‌های مدرن انجام می‌گیرد از ایجاد تصادفات جلوگیری می‌کند.

مزایای استفاده از خودروهای متصل



کاهش تصادفات
یکی از اهداف اصلی این فناوری کاهش تصادفات و خسارت‌ها است. هر ساله هزاران نفر جان خود را در تصادفات جاده ای از دست می دهند که استفاده از این فناوری می تواند این تعداد را کاهش دهد.

بهبود کیفیت هوا و محیط زیست
سالانه حجم زیادی آاز آلودگی وارد هواکره می شوند که این مورد برای انسان ها مضر است. با استفاده از این فناوری می توان ترافیک های شهری و جاده ای که یکی از دلایل آلودگی هوا است را کاهش داد و حتی از بین برد.

بهبود کیفیت زندگی شهری
مشخص است که استفاده از این تکنولوژی تاثیر شایانی در بهبود کیفیت زندگی افراد نیز می گذارد. با نظم به وجود آمده به دلیل خودرو های متصل، نظم وارد زندگی های افراد نیز می‌شود.

شهرنشینان سالم
در ادامه کاهش ترافیک ها و تصادفات افراد کمتری در معرض خطرات ناشی از نبود خودرو های متصل قرار می گیرند.

چالش‌های استفاده از خودرو‌های متصل
سرقت اطلاعات شخصی
افزایش تعداد حس‌گر‌ها در خودرو‌های متصل موجب افزایش پتانسیل هکر‌ها برای نفوذ و سرقت اطلاعات از سیستم‌های خودرو می‌شود. به‌دلیل جمع‌آوری داده‌ها در بانک‌های اطلاعاتی امکان سرقت آن‌ها وجود دارد.

سرقت خودرو متصل
با جایگزین شدن کلید‌های دیجیتالی، سیستم‌های هوشمند و برنامه‌های موبایلی با کلید‌های سنتی، سارقان می‌توانند به‌صورت غیر‌مجاز وارد اتومبیل شوند. در‌واقع نگه‌داری و محافظت از کلید‌های دیجیتالی دقیقا به اندازه کلید‌های فیزیکی سخت و مهم است. برای مثال با سرقت موبایل امکان سرقت خودرو نیز وجود دارد.


دستکاری سیستم‌های ایمنی حیاتی و مهم
این خطر وجود دارد که کنترل سیستم‌ها و تجهیزات حیاتی در ایمنی خودرو از دست شما خارج شود. دلیل این خطر کنترل خودرو با برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های موبایلی است.


آسیب‌پذیر بودن امنیت اپلیکیشن‌ها
گفته می‌شود که ۷۵ درصد اپلیکیشن‌های تلفن‌های همراه در تست‌های اولیه امنیتی با شکست مواجه می‌شوند. از سوی دیگر امنیت سیستم‌های عامل گوشی‌های اندروید و ios مورد‌اطمینان نیستند.

آیا 5G در فناوری خودرو‌های متصل موثر است؟
به‌زودی و در سال‌های آینده اتومبیل‌ها و وسایل نقلیه متصل به گیرنده‌ها و فرستنده‌هایی با سرعت 5G مجهز خواهند شد. بدون‌شک سرعت تبادل اطلاعات و داده‌ها افزایش می‌یابد و اطلاعات بدون‌هیچ درنگی میان فناوری‌ها جا‌به‌جا می‌شوند. برای مثال دو خودرو را تجسم کنید که در یک جاده اما در جهت مخالف هم حرکت می‌کنند. هنگام عبور از کنار یک‌دیگر، می‌توانند اطلاعات مکانی که قبلا آن‌جا بودند یا موقعیت مکانی خود را با یک‌دیگر به اشتراک بگذارند. این امر از ایجاد تصادفات و حوادث جلوگیری می‌کند زیرا هر خودرو از موقعیت خودرو دیگر اطلاع دارد.

هم‌چنین اتومبیل‌ها می‌توانند با اجزای دیگر موجود در شبکه ارتباط برقرار کنند. این ارتباط و تبادل اطلاعات در موارد مختلفی از جمله یافتن پارکینگ، مراکز خرید، آگاهی از ترافیک در جاده‌ها و… کمک می‌کند. خودرو‌های خودران که از دیگر فناوری‌های صنعت خودرو‌سازی هستند؛ می‌توانند به‌راحتی در مسیر‌هایی که موانعی در آن‌ها نیست حرکت کنند. اما در خیابان‌ها و جاده‌های داخل شهر که ازدحام زیادی وجود دارد، توانایی رانندگی ندارند. با افزایش سرعت و کاهش تاخیر در شبکه‌های 5G رانندگی این خودرو‌ها در داخل شهر‌ها و مکان‌های شلوغ ممکن می‌شود.


تاریخچه خودرو های متصل
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، خودروهای متصل با امکانات بیشتر و پیشرفته‌ای در اختیار کاربران قرار می‌گیرند. همانطور که مشخص است این امکانات از ابتدا به این صورت نبوده‌اند و دارای تاریخچه هستند.

اولین خودرو متصل در فرمول یک
در سال ۱۹۸۰ میلادی برای اولین بار شرکت BMW کامپیوتری برای فرمول یک طراحی و استفاده کرد. کامپیوتر اطلاعات را به جعبه خودرو منتقل می کرد به عبارتی تمام اطلاعات بر روی کامپیوتر ثبت و ذخیره می شدند که این مورد به هماهنگی بیشتر و بهتر اجزای خودرو کمک می کرد.

خودرو های متصل با امکان برقراری تماس اضطراری
پس از ۱۶ سال خودرو های متصلی تولید شدند که در هنگام تصادف، با ثبت تصادف به صورت خودکار با نزدیک ترین اورژانس تماس می گرفت. در همان سال آن استار بر کادیلاک ها متصل شده که اولین سیستم مخابراتی در صنعت خودرو سازی به شمار می رود. در زمان تصادف با ارسال هشدار مانند یک سیستم امنیتی کاربرد داشت. با گذشت زمان این سیستم نیز گسترش یافت و از طریق عیب یابی از راه دور از خسارت های احتمالی جلوگیری می کرد.

از سال ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۵
در سال ۱۹۹۹ امکان ردیابی برای خودرو ها فراهم شد. ردیابی به منظور تصادف و یا سرقت خودرو ها انجام می شد. به عبارت دیگر هنگام تصادف خودرو ها و برای خودرو های به سرقت رفته استفاده می شد. سپس در سال ۲۰۱۳ آئودی با به کارگیری اینترنت های پر‌سرعت در خودرو ها، امکان برقراری همزمان تا ۸ گوشی همراه به اینترنت خودرو را ایجاد کرد. در سال ۲۰۱۵ شرکت مرسدس با طراحی مرسدس me امکانات پیشرفته تری از جمله قفل کردن درب های خودرو، بازیابی حوادث، مکان یابی خودرو و مدیریت و نظارت بر تعمیر و نگهداری را در اختیار مشتریان خود قرار دهد.


خودرو های متصل از ۲۰۱۹ تا کنون
در سال ۲۰۱۹ اخباری مبنی بر پیاده سازی فناوری وسیله های نقلیه سلولی در سال ۲۰۲۲ توسط فورد به گوش می رسید. کارکرد این فناوری باعث تقویت حسگر های خودرو و در نتیجه دریافت و ارسال سریع اطلاعات توسط راننده می شود.

//isti.ir/ZJRx