ماشینهای هوشمند
پیشرفت تکنولوژی همواره اتفاقات تازهای را به همراه دارد. یکی از این اتفاقات نو و جدید ساخت ماشینهای هوشمند است که امروزه تحت عنوان Smart یا هوشمند شناخته میشوند.
هرچند که ماشینهای هوشمند صنعتی نوظهور است اما همانند صنایع دیگر تاریخچه جالبی دارد. سازندگان برند Swatch برای اولین بار ایده ساخت یک ماشین جدید را ارائه میدهند. آنها میخواستند این ماشین با استفاده از همان شخصی سازیهایی که در ساعتهای swatch انجام میشود یک ماشین بسازند. نیکولاس هایک معتقد بود صنعت خودرو ماشینهای کوچک را نادیده گرفته است با این حال هایک نمیخواست که به رقابت با دیگر سازندگان خودرو بپردازد و بیشتر به دنبال همکاری بود. هایک برای عملی ساختن ایده خود با چندین تولید کننده صحبت کرد و در نهایت با فولکس واگن به نتیجه رسید اما مدتی بعد مدیرعامل فولکس عوض شد و قصد داشت که ایده ماشینهای هوشمند را با SMH پایان دهد بنابراین هایک به جستجوی دیگر شرکا پرداخت و نهایتاً با سازندگان مرسدس بنز به توافق رسید و در نهایت اولین نسل ماشینهای هوشمند در اکتبر سال ۱۹۹۸ به بازار عرضه شد.
ماشین هوشمند چیست؟
ماشین هوشمند به ماشینی گفته میشود که توانایی دریافت اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن را دارد. هرچه ماشین این عملیات را بهتر انجام دهد یعنی میزان هوشمندی بالاتری دارد. هرچند امروزه تمام ماشینهای مدرن دارای یک کامپیوتر مرکزی هستند که تا درصدی باعث هوشمندی آن میشود اما تعریف جدیدتری از ماشین های هوشمند وجود دارد. به ماشینهای خودران و یا بدون راننده نیز ماشینهای هوشمند میگویند که درصد هوشمندی آن با ماشینهای معمولی اصلا قابل قیاس نیست. در ماشینهای هوشمند از فناوری هوش مصنوعی استفاده شده است.
عملکرد یک خودرو هوشمند چگونه است؟
عملکرد خودروهای هوشمند بر پایه شبکههای عصبی که از میلیونها نورون مجازی است تشکیل شده و عملکردی شبیه به مغز انسان را دارد و آن را تکرار میکند.این نکته قابل ذکر است که شبکههای عصبی از دادههای واقعی استفاده نمیکنند بلکه بر اساس میلیونها عکس و دادههای دیگر از زندگی واقعی محورها را شناسایی میکنند.
اهمیت خودروهای هوشمند در زندگی روزمره
خودرو های هوشمند کاربریهای بسیار زیادی برای انسان دارد به طور مثال افرادی که در بخشی از رانندگی همانند پارک دوبل مهارت لازم را ندارد میتوانند از ماشین هوشمند خود درخواست کنند که این کار را انجام دهد.
یا اگر همیشه برای پارک کردن خودرو خود جای مناسبی پیدا نمیکنید میتوانید از خودرو هوشمند خود درخواست کنید پس از رساندن شما به مقصد به خانه برگردد و رأس ساعت مورد نظر شما برای همراهیتان به خانه در محل مورد نظر شما باشد. همچنین از این خودروها میتوان برای افرادی که مشکلات جسمانی و حرکتی دارند استفاده کرد.
بررسی مزایا و معایب ماشینهای هوشمند
اتومبیلهای هوشمند برای طی کردن مسیر نیاز به دریافت اطلاعات و پردازش آنها دارند که این کار توسط سنسورها صورت میگیرد به این صورت که اطلاعات از طریق سنسورهای نصب شده دریافت و پس از تحلیل دادهها بر اساس شرایط موجود خودرو هوشمند تصمیمگیری میکند.
انواع سنسورهای موجود در خودروهای هوشمند
- سنسور رادار
- سنسور فراصوت
- دوربین رنگی
- سنسور لایدار
سنسور رادار
از این سنسور برای محاسبه فاصله اجسام استفاده میشود عملکرد آن به این شکل است که فرستنده امواج رادیویی را به اطراف ارسال میکند و امواج پس ار برخورد با اجسام بازتاب داده میشوند که توسط گیرندهها دریافت میشود و سیستم بر اساس زمانی که برای انجام این عملیات صرف شده فاصله را اندازه گیری میکند.
سنسور فراصوت
این سنسور نیز همانند سیستم رادار عمل میکند با این تفاوت که برای فواصل نزدیکتر کاربرد دارد و البته برای فرکانسهایی که توسط انسان قابل شنیدن نیست.
دوربین رنگی
از این دوربین برای شناسایی عناصر رنگی مثل تابلوها، چراغ راهنمایی و… استفاده میشود، این دوربینها اطلاعات را به صورت سه بعدی ارائه نمیدهد و از دیگر معایب آن این است که وابسته به محیط هستند.
سنسور لایدار
اطلاعات سه بعدی اطراف را جمع میکند و با سرعت و وضوح بالا قابلیت عملیات را دارد. سرعت آن چنان بالاست که علاوه بر شناسایی قابلیت دستهبندی کردن را نیز دارا است.
ارسال به دوستان