گام بعدی پرتاب «ماهواره نور ۴» است
فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران: در نقشه راه ماهوارههای نور، پیشرفتهتر از «ماهواره نور ۳» را نیز داریم و گام بعدی ما پرتاب «ماهواره نور ۴» است.
به گزارش روابطعمومی ستاد توسعه فناوریهای اتصالپذیری و ارتباطات، سردار علی جعفرآبادی فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران گفت: بیشتر فعالیتهای فرماندهی فضایی در حوزه پشتیبانی از ردههای دیگر سپاه در حوزه اطلاعات شناسایی مخابراتی، ارتباطات و فرماندهی کنترل خلاصه میشود.
وی افزود: فعالیتهای فضایی در جهان به صورت صلحآمیز تعریف شده اما صلح آمیز به معنای غیرنظامی نیست و همه کشورهای جهان یک بخش نظامی و یک بخش تجاری در حوزه فضایی دارند. فرماندهی فضایی هوافضای سپاه نیز در این راستا تشکیل شده که پشتیبانی از نیروهای مسلح را انجام دهد.
دقت تصویر ماهواره نور ۳ چه میزان است
سردار جعفرآبادی با بیان اینکه سپاه پاسداران در حوزه ساخت ماهواره و ماهواره بر فعالیت میکند اظهار کرد: ماهواره نور ۳ قادر است عکس با دقت تفکیک ۵ متر از فاصله ۵۰۰ کیلومتری زمین ارائه کند و یک سنسور جمعآوری سیگنالی دارد که میتواند سیگنالهای مورد نظر ما را در حوزه ارتباطات دریافت کند.
وی ادامه داد: ماهواره در حوزه ارتباطات مانند یک رله عمل میکند. یعنی هنگامی که دو نفر در دو جغرافیای مختلف قرار دارند و همدیگر را مشاهده نمیکنند در صورت تمایل برای برقراری ارتباط با یکدیگر باید از طریق فیبر نوری، کابل یا رله مخابراتی به یکدیگر متصل شوند ولی اگر یک ماهواره در آسمان قرار داشته باشد میتواند بدون فاصله شما را به یکدیگر متصل کند تا ارتباط داشته باشید.
عزم سپاه برای پرتاب «ماهواره نور ۴»
فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران با اشاره به کارکردهای ماهوارههای تولید سپاه پاسداران خاطرنشان کرد: ماهوارههای نور سپاه برای کاربردهای پشتیبانی دفاعی استفاده میشود. این ماهوارهها قادر هستند در حوزههای عکسبرداری و همچنین؛ کسب اطلاعات و شناسایی مورد استفاده قرار بگیرند. اگرچه در حوزههای دفاعی سعی میشود تا از دقت عکس بیشتری استفاده شود.
وی افزود: در حوزه مخابرات نیز به همین شکل است شما دو کاربر را در حوزه تجاری در نظر بگیرید که ماهواره میتواند ارتباط شما را برقرار کند یا ارتباطات بک دور شرکت مخابرات را ایجاد کند. همین ماهواره میتواند ارتباطات دو واحد نظامی را برقرار کند و یا فرماندهی کنترل را در سطح یک جغرافیا انجام دهد.
سردار جعفرآبادی با اشاره به ویژگیهای «ماهواره نور ۲» سپاه عنوان کرد: این ماهواره یک نسخه از نور ۳ قدیمیتر است که روی آن دوربین عکسبرداری با دقت ۱۳ متر نصب شده بود و پس از پرتاب و عملکرد موفق، «ماهواره نور ۳» با دقت عکس بهتر یعنی ۵ متر به فضا پرتاب شد.
وی ادامه داد: در نقشهراه ماهوارههای نور، پیشرفتهتر از «ماهواره نور ۳» را نیز داریم و گام بعدی ما پرتاب «ماهواره نور ۴» است. اگرچه همه ماهوارههای نور صرفاً عکسبرداری نخواهند بود ولی ماهواره نور ۴ قطعاً نمونه ارتقایافته نور ۳ خواهد بود.
سرعت حرکت ماهواره به دور زمین ۲۸ هزار کیلومتر بر ساعت
سردار جعفرآبادی با بیان اینکه ماهوارهبرها در کشور ما طبق ابلاغیههای بالادستی توسط نیروهای مسلح تولید میشوند، تصریح کرد: وزارت دفاع و نیروی هوافضای سپاه اقدام در نیروهای مسلح ماهوارهبر تولید میکنند. یک تقسیم کار در این حوزه انجامگرفته که طبق آن، وزارت دفاع مسئول تولید ماهوارهبرهای سوخت مایع و نیروی هوافضای سپاه بیشتر ماهوارهبرهای سوخت جامد را تولید میکند.
وی افزود: اگرچه اولین نمونه ماهواره بر که سپاه با نام قاصد ساخت در مرحله اول از سوخت مایع و در مراحل دوم و سوم از سوخت جامد بهره میبرد ولی بلافاصله نقشه راه اصلی ما آغاز شد که ماهوارهبر قائم ۱۰۰ بخشی از آن است که همه مراحل آن سوخت جامد است.
فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران عنوان کرد: هنگامی که ماهواره رها میشود فاصله بین تهران تا مشهد را در دو دقیقه طی میکند به همین سرعت ۱.۵ ساعت طول میکشد تا ماهواره یکبار به دور زمین گردش کند و ماهواره در ۲۴ ساعت ۱۶ بار با سرعت ۲۸ هزار کیلومتر بر ساعت بهدور زمین گردش میکند.
وی ادامه داد: ماهواره هنگام گردش بهدور زمین در هر بار گردش یک نقطه خاص از زمین را مشاهده میکند و دقیقاً مانند یک اسکنر در عرض چند روز همه سطح زمین را اسکن یا جارو میکند.
ایران جزو ۱۰ دارای فناوری پرتاب ماهواره در جهان است
سردار جعفرآبادی با اشاره به توانمندی کشورمان در حوزه طراحی و ساخت ماهواره و ماهوارهبر خاطرنشان کرد: ۱۰ یا ۱۲ کشور در جهان قادر به پرتاب ماهواره هستند که نشاندهنده این است فناوری مذکور به راحتی قابل در دسترس نیست. البته خوشبختانه جمهوری اسلامی ایران جزو این کشورها است.
وی افزود: ما در این زمینه با سایر کشورهای دارای صنعت فضایی مانند هند یک تفاوت داریم. کشور هند در این زمینه با ساخت یک فیلم نشان داده که فناوری موتورهای سوخت جامد را از آمریکا، موتورهای سوخت مایع از فرانسه و موتورهای سرمازا یا کرایوژنیکها پا را از روسیه دریافت کرده است.
به گفته فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران، شرایط کشور ما به گونهای است که یا فناوری را به ما نمیدهند حتی اگر مایل به ارائه فناوری باشند آمریکاییها اجازه آن را نمیدهند چون بسیاری از کشورها از رابطه خود با آمریکا میترسند و این فناوری را به ما ارائه نمیدهند لذا ما مجبور هستیم دست روی زانوی خود بگذاریم و خودمان این فناوریها را توسعه دهیم.
نحوه رفع اشکال احتمالی در ماموریت ماهوارههای نور
سردار جعفرآبادی در پاسخ به سوالی درباره نحوه رفع اشکال احتمالی در ماموریت ماهوارههای نور گفت: ملاحظاتی در طراحی ماهوارهها لحاظ میکنند به نحوی که اگر خرابیها به شکل الگوریتم یا نرمافزاری باشد خود ماهواره به علت هوشمند بودن تشخیص میدهد در چه نقاطی دچار آسیب میشود و خود ملاحظاتی را در نظر میگیرد. اگر این اتفاق رخ بدهد خود ماهواره قادر به ریستکردن و استارت مجدد است.
وی افزود: اقدام دیگری که در ماهواره انجام میشود در حوزه ماژولها یا قطعات است. معمولاً قطعات به صورت دوبل یا دوگانه در حال رزرو قرار داده میشود که اگر یک قطعه دچار آسیب شد آنگاه ماهواره به صورت خودکار به قطعه رزرو سوئیچ میکند.
حضور متخصصان دهه هفتادی و دهه هشتادی در یگان فضایی سپاه
فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران با بیان اینکه این حوزه به علت نوپابودن از جوانترین و نخبهترین ردههای سپاه پاسداران است، تاکید کرد: اکثر متخصصان ما دهه هفتادی هستند و جالبتر اینکه در سازمان ما کارشناسان دهه هشتادی نیز حضور دارند.وی افزود: متخصصان در حوزه طراحی و سیستم سازی و فناوریهای هوش مصنوعی و نرمافزاری دارای مدرک فوق لیسانس یا دکتری هستند و افراد حاضر در حوزه عملیات اکثراً دارای مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد هستند.
چرا غرب صنعت فضایی ایران را تحریم میکند
سردار جعفرآبادی در پاسخ به سوالی درباره علت تحریم حوزه فضایی ایران توسط کشورهای غربی خاطرنشان کرد: اصولاً طبق قوانین بینالمللی ساخت ماهواره و ماهوارهبر هیچگونه مانع و محدودیتی ندارد حتی قطعنامههایی که در خصوص ایران در سازمان ملل وجود دارد هیچ وقت ایران را در حوزه ساخت ماهواره و ماهوارهبر محدود نکرده است. اما طی سالهای اخیر هنگام پرتاب هر ماهواره در ایران غربیها بلافاصله با ارسال یک نامه به سازمان ملل مدعی شدند که این کار خلاف قطعنامههای سازمان ملل بوده است ولی خوشبختانه نه سازمان ملل و نه کشورهای مستقل این موضوع را نپذیرفتند.
وی افزود: البته غربیها مشاهده کردند از این راه جوابی نمیگیرند و به همین دلیل دست به اقدامات دیگری زدند که یکی از این اقدامات قرار دادن اسم بنده در لیست تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا بوده است. یکی از دلایل آنها برای تحریم، ارتباط دادن جنگ روسیه و اوکراین بوده که خودشان هم میدانند که یک نیرنگ، فریب و حقه است.
فرمانده یگان فضایی نیروی هوافضای سپاه پاسداران تصریح کرد: نگاه ما به این موضوع چنین است که همواره به نیروهای خود میگویم این یک نشانه است مطابق فرمایشات حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) هر کجا که دشمن نسبت به آن حساس شد و روی آن دست گذاشت بدانید آنجا مهم است و با قدرت آن کار را ادامه دهید.
وی ادامه داد: هنگامی که آنها حوزه فرماندهی فضایی را تحریم میکنند نشان دهنده صحیح بودن راه ما است و در آینده صنعت فضایی بسیار مهم خواهد بود. داشتن قدرت در فضا خیلی مهم خواهد بود حتی شاید شعبههای دیگری هم باشد که ما اکنون از آن مطلع نباشیم.
بهرهگیری هوافضای سپاه از شرکتهای دانشبنیان در حوزه فضا
سردار جعفرآبادی با بیان اینکه نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از صدها شرکت دانش بنیان بهره میبرد، اظهار کرد: در حوزه ماهوارهها و ماهوارهبرها تا جایی که مقدور باشد زیر سیستمها توسط شرکتهای دانش بنیان ساخته میشوند.
وی افزود: شبکهای از شرکتهای دانش بنیان در این حوزه فعال بوده و در اغلب زیر سیستمهای فضایی این شرکتها فعال هستند. سازمان تحقیقات سپاه پاسداران بیشتر نقش سیستمسازی آنها و تبدیل به یک ماهواره و ماهوارهبر و پرتاب آن و حوزه عملیات هدایت و کنترل آن را انجام میدهد.
ارسال به دوستان